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TO: 

FROM: 

HONORABLE MAYOR AND CITY 

COUNCIL 

CITY ATTORNEY'S OFFICE 

DATE: JUNE 10, 2025 

WARDS: ALL 

SUBJECT: ORDINANCE AMENDING RIVERSIDE MUNICIPAL CODE TO ADD SECTION 

7 .10.091, "LIVE PERFORMANCE" 

ISSUE: 

To ensure that City of Riverside personnel are best supported when responding to live music and 
noise disturbances from sound amplifying equipment, and to ensure that they are provided further 
guidance when enforcing newly added Riverside Municipal Code Section 7.35.010(0), it is 
necessary to define what type of activity would constitute a "live performance" in relation to noise 
violations within the City. 

RECOMMENDATIONS: 

That the City Council: 

1. Receive this report summarizing the proposed ordinance adding Section 7.10.091, "Live
Performance," to the Riverside Municipal Code; and

2. Recommend that the City Council introduce and subsequently adopt the proposed
ordinance adding Section 7.10.091, "Live Performance," to the Riverside Municipal Code.

COMMITTEE RECOMMENDATION: 

On April 16, 2025, the proposed ordinance was presented to the Safety, Wellness, and Youth 
Committee, which unanimously approved the recommendations set forth above. 

BACKGROUND: 

On February 25, 2025, an ordinance was introduced to the City Council and passed via the 
consent calendar. The ordinance included amendments to portions of Title 7 of the Riverside 
Municipal Code (Noise Control). One of those amendments was newly added Section 
7.35.010(0), which states: "The emitting or transmitting of any loud music or noise disturbance 
from any sound amplifying equipment or live performance, which is plainly audible from a distance 
of 25 feet or more from the edge of the property, structure, or unit from which the source is located, 
shall be prohibited." 

DISCUSSION: 

Currently, Section 7.10.185 of the Riverside Municipal Code ("RMC") defines the term "sound 








