
 

   Inclusiveness, Community 
            Engagement & Governmental 

       Processes Committee 
 

 
 
TO: HONORABLE MAYOR AND CITY COUNCIL DATE: DECEMBER 1, 2021 
 
FROM:  GENERAL SERVICES DEPARTMENT WARDS: ALL  

 
SUBJECT: ESTABLISH A POLICY FOR THE PROPER DISPLAY AND HANDLING OF 

FLAGS AT CITY FACILITIES INCLUDING THE APPROVAL AND DISPLAY OF 
COMMEMORATIVE FLAGS 

 
 
ISSUE:  
 
Provide input and guidance regarding the establishment of a policy for the proper display and 
handling of flags at City facilities including the approval and display of commemorative flags   
 
 
RECOMMENDATIONS: 
 
That the Inclusiveness, Community Engagement & Governmental Processes Committee: 
 

1.  Provide input and guidance regarding establishing a policy for the proper display and 
handling of flags at City facilities and for the approval and display of commemorative flags; 
and  
 

2. Direct staff to return to City Council for consideration of adoption of a resolution establishing 
a policy for the proper display and handling of flags at City facilities including the approval 
and display of commemorative flags. 
 

 
BACKGROUND: 
 
On August 4, 2021, the Inclusiveness, Community Engagement & Governmental Processes 
Committee (Committee) received a report and presentation from the General Services 
Department requesting input and guidance establishing a policy for the proper display and 
handling of flags at City facilities, and for the approval and display of commemorative flags.   After 
discussion, the Committee requested that staff return to the Committee with clarification on the 
approval process to be used to display commemorative flags.  In addition, the City Attorney was 
requested to provide clarification as to whether the City can legally restrict display of certain 
commemorative flags. 
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DISCUSSION:   
 
Historically, the City of Riverside has displayed flags in conformance with Federal and State 
statutes which outline standards for the display of the flag of the United States, the State of 
California flag, and the City of Riverside flag.  When properly displayed, flags are powerful 
symbols of our shared history, pride, principles and commitment to our nation, state and 
community. 
 
The proposed flag policy establishes formal guidelines and procedures to handle and display the 
flag of the United States as well as the State of California flag and the City of Riverside flag, in 
accordance with Federal and State statutes and regulations, including but not limited to:  United 
States Code Title 4, Chapter and California Government Code Section 430 et seq., and 
compliance with Public Law 94-344 “Federal Flag Code.”  
  
The policy also provides guidelines and procedures pertaining to commemorative flags. A 
commemorative flag is a flag that identifies with a specific date, historical event, cause, or group 
of people.  Under the proposed flag policy, commemorative flags may be displayed at City Hall 
and potentially other City facilities which may accommodate additional flag(s) upon City Council 
action, consistent with the City’s vision, mission and strategic plan.   
 
The proposed flag policy establishes the order of the flag display and includes the requirement 
that, when a commemorative flag is added, it will be displayed in a position of honor following the 
aforementioned flags unless otherwise directed by the City Council and to the extent such protocol 
does not conflict with Federal or State law.  Key points of the draft flag policy are outlined in the 
following sections. 
 
Proper Flag Handling 
 

1. Flags are to be raised and lowered by hand. 
 

2. Flags are to be lowered slowly and with dignity. 
 

3. The flag of the United shall be hoisted first and lowered last. 
 

4. Flags must not touch the ground or anything beneath it. 
 

5. When no longer in good condition, flags are to be destroyed in a dignified way, preferably 
by burning. 
 

Proper Flag Display 
 

1. Flags are to be flown from sunrise to sunset, unless properly illuminated. 
 

2. Flags should not be displayed during inclement weather unless an all-weather flag is used. 
 

Proper Placement of Flags 
 

1. No flag or pennant may be placed above or to the right of the flag of the United States. 
 

2. When displayed on a single pole, the order from top to bottom shall be the flag of the United 
States, the State of California flag, and if displayed, the City of Riverside flag, followed by 
a commemorative flag. 
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Flags Flown at Half-Mast 
 

1. Flags may be flown at half-mast only by order of the President of the United States or the 
Governor of the State of California.  Notifications to lower flags to half-mast will be sent via 
e-mail by the General Services Department. 

 
2. The flag of the United States should be hoisted to the peak for an instant and then lowered 

to the half-mast position. 
 

3. Before lowering the flag of the United States for the day, it should again be raised to the 
peak. 
 

4. On Memorial Day, the flag of the United States will be flown at half-mast until noon only, 
then hoisted to top of staff. 

 
Commemorative Flags Approval Process and General Guidelines 
 
The Government Speech Doctrine, defined by the United States Supreme Court, establishes that 
a government organization, such as the City of Riverside, may advance its own expression without 
requiring viewpoint neutrality when the government itself is the speaker, so long as its expression 
does not show religious preference or encourage a certain vote in an election.  If the City Council 
adopts a resolution to display a commemorative flag, the display of the commemorative flag would 
be an exercise in government expression, where the City is the speaker. 
 
The City Council may authorize the display of commemorative flags as follows:   
 

1. In January of each year, the City Council will consider the display of commemorative flags 
for the upcoming year.  After an initial agendized discussion, staff will return to a 
subsequent City Council meeting with a resolution supporting the City’s display of the 
flag(s) chosen.  A majority of the City Council must vote affirmatively for said resolution. 
 

2. In addition to the annual consideration, a Council Member may, at any time during the year, 
suggest the display of additional flags meeting the criteria of this policy.  Consideration 
would be a two-step process where on an agenda the Council considers the request, and 
if supported by a motion approved by a majority of the Councilmembers, staff would return 
with a formal resolution authorizing display of a commemorative flag.  A majority of the City 
Council must vote affirmatively for said resolution.  
 

3. Members of the public may also submit requests for consideration of display of a 
commemorative flag online at GSFlagReq@riversideca.gov subject to the guidelines in the 
proposed flag policy.  Staff will bring the request to City Council for consideration.  If a 
majority of the City Council is in support, then staff will return to City Council at a 
subsequent meeting with a formal resolution.  A majority of the City Council must vote 
affirmatively for said resolution. 
 

4. The specific date, historical event, cause, or group of people being honored must be 
consistent with the City’s vision, mission and ongoing and strategic priorities. 
 

5. Commemorative flags must not be larger than the flag of the United States, the State of 
California flag, or the City of Riverside flag, and must be on the flagpole beneath the 
aforementioned flags when flown on the same staff. 

mailto:GSFlagReq@riversideca.gov
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6. No more than one commemorative flag may be displayed on a flagpole concurrently. 

 
7. Commemorative flags may be displayed at City Hall and other City facilities which have 

multiple flagpoles and/or a flagpole tall enough to accommodate multiple flags.   
 

8. Commemorative flags representing political organizations, for-profit organizations, or 
religious organizations shall be prohibited from being displayed at City facilities. 
 

9. The City will not display a commemorative flag based on a request of a third party or to 
sponsor the expression from a third party. 
 

10. Commemorative flags shall be displayed for a period of time that is reasonable or 
customary for the subject that is to be commemorated, but no longer than 30 continuous 
days, with the exception of Parks facilities which continuously display the Prisoner of War 
flag. 
 

 
FISCAL IMPACT: 
 
There is no fiscal impact associated with adoption of this resolution establishing a policy for the 
proper display and handling of flags at City facilities.   
 
 
Prepared by: Carl Carey, General Services Director   
Approved by: Kris Martinez, Interim Assistant City Manager 
Approved as to form: Phaedra A. Norton, City Attorney 
 
 
 
 
Attachments:   
 

1. Presentation 
2. Resolution  
3. Exhibit A – Draft Flag Policy  


