
 
Charter Review Committee      
Memorandum 

 
 
TO: CHARTER REVIEW COMMITTEE  DATE:  October 21, 2019 
 
FROM:  CITY ATTORNEY’S OFFICE WARDS:  ALL 
  
SUBJECT: MAYORAL AUTHORITY 
 
ISSUE: 
 
Mayoral vote has been a recurring topic of Committee discussion.  This report summarizes the 
history of City Charter revisions regarding mayoral authority from 1953 to present, and examines 
mayoral authority in comparable California cities. 
 
RECOMMENDATION: 
 
To receive and file this report and provide staff with recommendations as to any Charter revisions. 
  
BACKGROUND: 
 

A. History of Mayoral Authority in Riverside, 1953 – Present. 
 
In 1953, the City of Riverside changed its form of government from “strong-mayor” to “council-
manager”, significantly redefining the Mayor’s role in the City.  The renewed City Charter that year 
stated that the Mayor did not have a vote, but could “request the reconsideration of any formal 
action taken by vote of the City Council . . . [with exceptions]” whereupon the Council would be 
required to “vote upon the same anew” not less than thirty (30) and not more than sixty (60) days 
after the Mayor’s request.  A reconsidered item would require the same number of 
Councilmember votes for approval as would have been required in the absence of 
reconsideration. 
 
In 1967, the City Charter was amended to provide the Mayor with a vote only for the appointment 
or removal of boards and commission members.  Furthermore, the Charter was amended to 
require five (5) affirmative Councilmember votes to approve any Mayor-requested reconsidered 
item. 
 
In 1969, the City Charter was amended to provide the Mayor with a vote “to break a city council 
tie-vote which exists for any cause”.  The Mayor retained his/her vote on board and commission 
members, as well as the authority to request reconsideration of Council action. 
 
In 1981, the City Charter was amended to replace the Mayor’s authority to “request 
reconsideration”, with the Mayor’s authority to “veto” “any formal action taken by vote of the city 
council . . . [with exceptions]”.  This new veto authority, unlike the reconsideration authority it 
replaced, required the Mayor to “no more than twenty days following the veto, provide to council 
members, in writing, reasons for the mayor’s veto.”  If the mayor failed to provide such reason in 
said fashion, the original council action stood.  Five affirmative Councilmember votes were 



Page 2 
 
required to override the Mayor’s veto. 
 
In 1995, the City Charter was amended to add the following language qualifying the Mayor’s tie-
vote authority: 
 

Notwithstanding any other provisions of this Charter, when a tie-vote exists for any 
cause, in order to break that tie, the mayor shall have the same voting right as a 
member of the city council for or against the item before the city council.  The 
mayor’s vote shall be deemed a city council member’s vote for all purposes, 
including the introduction or adoptions of both ordinances and resolutions. 

 
1995 was the last time the Riverside Mayor’s authority was amended in the City Charter.  
Currently, the Riverside City Charter authorizes the Mayor to veto “any formal action taken 
by vote of the city council . . . [with exceptions]” (§ 413), vote to break a City Council tie-
vote (§ 405), and vote to appoint and remove a board or commission member (§ 802). 
 
To aid this Committee, a table depicting the foregoing history of Charter revisions is 
attached hereto as Attachment 1. 
 

B. Mayor Authority in Comparable California Cities. 
 
Riverside is the 12th most populous California city.  Staff researched mayoral authority in the 
California cities that rank 7-11 (Long Beach, Oakland, Bakersfield, Anaheim, Santa Ana), and 13-
17 (Stockton, Irvine, Chula Vista, Fremont, San Bernardino) in population, as well as 4 cities 
contiguous to Riverside (Moreno Valley, Corona, Jurupa Valley, Norco). 
 
Among those cities studied, only the mayors of Long Beach, Riverside, and San Bernardino have 
veto authority.  In San Bernardino, where the City Council seats 7 members, the Mayor can only 
veto Council action of less than 5 votes.  The San Bernardino city charter authorizes its mayor to 
vote to appoint or remove the City Manager, City Attorney, and City Clerk in addition to boards 
and commission members. The Mayor of Long Beach does not have a tie-vote; which leaves the 
Mayors of Riverside and San Bernardino as the only Mayors among the foregoing cities to have 
both veto authority and a tie-vote. 
 
The Mayors of Oakland and Bakersfield both have a tie-vote, but do not have veto authority. 
 
In all cities where the mayor has a vote on all matters (i.e. votes as a councilmember votes), the 
mayor does not have either veto authority or a tie-vote. 
 
To aid this Committee, a Table depicting the mayor authority in the foregoing cities is attached 
hereto as Attachment 2. 
 
 
FISCAL IMPACT: 
 
None. 
 
Prepared by:  Susan Wilson, Assistant City Attorney 
 Elliot Min, Deputy City Attorney 
 
Approved as to form: Gary G. Geuss, City Attorney 
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Attachments: Attachment 1 – History of Riverside City Charter revisions regarding 

Mayor Vote and Veto, 1953 – Present 
 
 Attachment 2 – Mayor Vote and Veto Authority in Comparable 

California Cities. 
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