
 
                Park and Recreation Commission 
 

 

TO: HONORABLE COMMISSIONERS DATE: MAY 17, 2021 
 
FROM: PARKS, RECREATION AND COMMUNITY SERVICES DEPARTMENT 
          
SUBJECT: REVISED PARK AND RECREATION COMMISSION STANDING RULES AND 

REGULATIONS   
 
 
ISSUE: 
 
Review the revised Park and Recreation Commission Standing Rules and Regulations regarding 
quorum requirements for regular Park and Recreation Commission meetings. 
 
 
RECOMMENDATION: 
 
That the Park and Recreation Commission review and approve the revised Park and Recreation 
Commission Standing Rules and Regulations and adopt the new version of Section 6, Part D. 
 
 
BACKGROUND: 
 
Riverside City Charter Article VIII. Appointive Boards and Commissions; Section 804 - 
Organization; Meetings; Subpoena Power states: “Each board or commission may prescribe its 
own rules and regulations which shall be consistent with the Charter…”  
 
 
DISCUSSION:  
 
Currently, the Standing Rules and Regulations, Section 6, Part D, states: “A majority of all 
members of the Commission shall constitute a quorum for the transaction of business. A motion 
shall carry upon the affirmative vote of the majority of the members present at the meeting.” 
 
In order to provide a clear and consistent understanding of a quorum, Section 6, Part D 
(attachment) will be revised to state: “A majority of all permanent number of members of the 
Commission shall constitute a quorum for the transaction of business; the quorum for the 
Commission is 5 members. A motion shall carry upon the affirmative vote of the majority of the 
members present at the meeting.”  
 
 

FISCAL IMPACT: 
 
There is no fiscal impact associated with this report. 
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Prepared by: Mayra S. Ocampo, Administrative Analyst   
Approved by: Adolfo Cruz, Parks, Recreation and Community Services Director  
Approved by:  Rafael Guzman, Assistant City Manager 
 
Attachment: Revised Standing Rules and Regulations 


